Gifta par delar allt som inte är definierat som enskild egendom.

edited.jpg

Gift

Allt mitt blir ditt, eller? Rent juridiskt är äktenskapet tänkt att lösa det mesta som en familj behöver. Så länge äktenskapet varar äger makarna sina tillgångar var för sig men vid skilsmässa delas allt som inte är enskild egendom lika de mellan makarna.

Viktigt att tänka på

  • Bodelning gäller oavsett vem som ägde vad innan äktenskapet och vem som tjänar mer eller mindre och gör av med mer eller mindre pengar i hushållet. Enligt praxis tar det 5 års äktenskap innan tillgångarna ses som gemensamma.

  • För att säkerställa familjens försörjning och möjlighet att bo kvar om den ene blir sjuk eller går bort är det viktigt att se över försäkringsskydd (sjuk- & olycksfall, livförsäkring, barnförsäkring) och pensionssparande. Vid pensionssparande kan man teckna efterlevandeskydd och sätta den andra maken som förmånstagare vid dödsfall. Men pensionen ingår inte i bodelningen vid skilsmässa. Om makarna har ojämna inkomster kan man vilja kompensera med enskilt sparande för ekonomisk trygghet vid dödsfall eller skilsmässa. Pensionssparande kan också överlåtas mellan makar.

  • Om någon av makarna har barn från en tidigare relation är det viktigt att förstå hur tillgångarna fördelas vid arv. Se nedan eller gör vårt test här.

  • Om någon av makarna var änka eller änkling innan äktenskapet är det viktigt att förstå den andel som avlidne makens arvtagare har rätt till. Det är inte en fast summa utan en andel av dödsboet som kan bli större eller mindre över tid och påverkas av bodelning i det nya äktenskapet. Överväg äktenskapsförord för att skydda arvet.

  • Om du tidigare varit gift och ägt en bostad men nu är frånskild är det viktigt att det finns en skriftlig bodelningshandling för att bostaden i framtiden ska kunna belånas eller säljas. Kontakta gärna våra jurister om du behöver hjälp med detta.

BODELNING FÖR GIFTA PAR

Bodelning innebär att tillgångarna delas om äktenskapet blir upplöst vid skilsmässa eller dödsfall. Allt som inte är enskild egendom delas lika mellan makarna.

Enskild egendom delas inte men förfogas över på samma sätt som giftorättsgodset av den efterlevande till dennes död (dvs. om det inte finns särkullbarn). Enskild egendom kan uppstå genom:

  • Att båda makarna undertecknar ett äktenskapsförord och registrerar det hos Skatteverket.

  • Att den ena maken får ett arv eller en gåva där det angivits i testamente eller gåvobrev att tillgången ska vara enskild

  • Tjänstepension och IPS är enskild men man kan ange sin make som förmånstagare vid dödsfall

Arv

När en gift person avlider görs oftast en bodelning enligt ovan. Den efterlevande maken kan dock välja att behålla sitt giftorättsgods istället för bodelning (kan löna sig för den rikare maken om den avlidne hade särkullbarn). Var och en behåller sin enskilda egendom.

Eventuella gåvor till bröstarvingar (barn och barnbarn) räknas som förskott på arv. Om du t.ex. hjälpt ett barn ekonomiskt under en period eller skjutit till pengar vid bostadsköp kan ett gåvobrev eller skuldebrev användas för att tydliggöra vad som överenskommits och hur det ska hanteras vid arv. Ett skriftligt gåvobrev minskar risken för missförstånd och konflikter.

Om den avlidne var änka eller änkling sedan tidigare har den tidigare makens arvtagare nu rätt att få ut sin andel av boet. Därefter fördelas den avlidnes tillgångar såhär:

Gift utan barn

  • Den efterlevande maken förfogar över arvet efter den avlidne maken, även dennes enskilda egendom, under resten av sitt liv. Först när den efterlevande maken avlider får den förste makens arvingar ut sitt arv.

  • Att förfoga över arvet innebär att den efterlevande har full rätt att sätta sprätt på det utan att vara ansvarslös. Arvet får dock inte testamenteras eller skänkas bort.

  • Efter den efterlevande makens död görs en bouppteckning som visar vad som återstår av den förste makens arv. Arvet går till föräldrarna om de lever. Annars ärver syskon eller syskonbarn. Om det saknas går arvet till far- och morföräldrar och därefter till fastrar, farbröder, mostrar och morbröder. Kusiner ärver inte. Om arvingar saknas går arvet till Allmänna Arvsfonden.

Gift med gemensamma barn

  • Den efterlevande maken förvaltar arvet efter den avlidne maken under resten av sitt liv. Först när den efterlevande maken avlider får barnen ut sitt arv (även enskild egendom).

  • Att förvalta arvet innebär att den efterlevande har full rätt att sätta sprätt på arvet utan att vara ansvarslös. Arvet får dock inte testamenteras eller skänkas bort.

  • Om den efterlevande maken har särkullbarn görs en bouppteckning som visar vad som återstår av den förste makens arv. Särkullbarnen får inte del i det arvet utan ärver bara sin egen förälder.

Gift med särkullbarn

  • Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv direkt. Det gäller även om arvet är upplåst i en bostad eller andra fasta tillgångar.

  • Om man vill att den efterlevande maken ska kunna sitta kvar i orubbat bo måste man skriva ett testamente som möjliggör detta.

  • Även om man skriver testamente har särkullbarnen rätt att få ut sin laglott som är 50% av vad de annars skulle ha fått.

  • Par med särkullbarn kan överväga äktenskapsförord, testamente, livförsäkring och enkilt sparande för att möjliggöra för den efterlevande maken att lösa ut särkullbarnen. Om en stor del av tillgångarna består i bostadens värde kan den efterlevande också välja att ta ett lån för att lösa ut särkullbarnen.

Vilket skydd behöver Din familj?

ÄKTENSKAPSFÖRORD

Bestäm om dina tillgångar ska bli gemensam eller enskild egendom. Används bl.a. för att trygga dina och särkullbarns rätt vid skilsmässa eller dödsfall och/eller för säkra efterlevandes försörjning.

Läs mer »

TESTAMENTE

Om du vill att det du lämnar efter ska fördelas på ett annat sätt än lagen säger måste du skriva testamente. Ett enkelt testamente kan göra arvet till enskild egendom och fördela saker med affektionsvärde. Det kan också användas för att fördela arv direkt till barn eller barnbarn. Ett testamente är ofta en del av en ekonomisk planering för par med särkullbarn.

Läs mer »

GÅVOBREV

Bestäm om en gåva till barn eller barnbarn ska vara förskott på arv eller inte samt om gåvan ska bli mottagarens enskilda egendom.

Läs mer »

FRAMTIDSFULLMAKT

Bestäm vem som får se efter dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du på grund av sjukdom inte klarar det själv.

Läs mer »

VIKTIG INFORMATION VID SJUKDOM ELLER DÖDSFALL

Underlätta för anhöriga om du skulle bli sjuk eller gå bort. Svara på 25 viktiga frågor om dig och din ekonomi.

Läs mer »

FÖRVARING AV ORIGINALHANDLINGAR

Vad hjälper ett avtal som ingen känner till eller hittar? Tänk om den som hittar testamentet förstör det? Vi förvarar original på ett säkert sätt.

Läs mer »