”Världen förändrar sig varje dag men ibland blir den aldrig densamma mer.”

alone-clear-sky-clouds-691919.jpg

När någon dör

Det är ett hårt slag att förlora en nära familjemedlem. Det är överrumplande och chockartat oavsett hur förberedda vi än tror att vi är. Mitt i sorgen är det heller ingen lätt sak att tänka på allt praktiskt.

Viktigt att tänka på

Det är mycket att ta tag i mitt i sorgen. Rent juridiskt är det dock inte så bråttom. Nedan följer några punkter som en hjälp på vägen:

  • Informera de närmaste om att dödsfallet har ägt rum. Det finns ingen myndighet eller annan aktör som gör det så försök se till att informationen kommer fram också till nära anhöriga som du inte själv har kontakt med.

  • Anlita en begravningsbyrå som hjälper dig genom planeringen av begravningsceremonin. Tänk på att priser och service kan variera så sök gärna information på nätet innan du bestämmer dig. På Fenix Begravnings hemsida kan du läsa mer och få fast pris.

  • Ordna förvaltning av dödsboets ekonomi med hjälp av framtidsfullmakt, dödsfallsintyg från Skatteverket eller vårdnadsintyg från begravningsbyrån. Om den avlidne i testamente utsett en testamentesexekutor kan det vara den personen som ska förvalta dödsboet och även planera begravningen.

  • En bouppteckning är en förteckning över dödsboets tillgångar och skulder och måste upprättas inom tre månader från dödsfallet. Man kan göra bouppteckningen själv men känner du att det är för krångligt så kan vi hjälpa till.

  • Efter att bouppteckningen kommer tillbaka från Skatteverket kan arvet fördelas. Det kan i många fall göras genom att arvtagarna tillsammans, eller en med fullmakt från övriga, går till banken och reglerar skulderna i dödsboet och sedan fördelar återstående medel mellan arvtagarna. Om man är flera som ärver kan man upprätta en arvsskifteshandling, ett avtal mellan arvtagarna som beskriver vem som får vad.

  • Bestäm vad som ska hända med den avlidnes bostad och ev. andra fastigheter. Finns det en efterlevande partner som vill bo kvar, ska bostaden gå i arv eller säljas? Dessa beslut styrs av vad de efterlevande önskar och vilka möjligheter som finns att lösa ut varandra. I de flesta fall kan det vara bra att börja med att ta hjälp av en mäklare för att få en aktuell värdering. Kontakta t.ex. Svensk Fastighetsförmedling som finns i hela landet.

  • Deklarera åt dödsboet för alla år till och med det år dödsboet stängs. Mäklaren kan hjälpa dig med information som rör en eventuell bostadsförsäljning.

  • I Fenix Begravnings checklista vid dödsfall kan du läsa om andra icke rent juridiska saker att ta hand om när någon dör.

  • När man förlorar någon nära är det vanligt att hamna i en kris. Läs gärna mer om det hos 1177.

Arv

När någon dör bestäms arvsordningen av ärvdabalken. Om den avlidne var gift eller sambo görs först en bodelning som skiljer ut den avlidnes tillgångar från partnerns. Arvsordningen kan ändras med testamente. Eventuella gåvor som den avlidne givit till barn eller barnbarn är förskott på arv och inget annat angivits i gåvobrev eller testamente.

Om den avlidne var gift sitter efterlevande make kvar i orubbat bo. Det innebär att maken förvaltar de gemensamma barnens arv under resten av sitt liv. Först när den efterlevande maken avlider får barnen ut sitt arv.

Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv direkt. Det gäller även om arvet är upplåst i en bostad eller andra fasta tillgångar. Om man vill att den efterlevande maken ska kunna sitta kvar i orubbat bo måste man skriva ett testamente som möjliggör detta. Även om man skriver testamente har särkullbarnen dock rätt att få ut sin laglott som är 50% av vad de annars skulle ha fått.

För att förstå mer om vem som ärver dig, ta hjälp av vår arvsnurra:



För dig som planerar i förväg

VIKTIG INFORMATION VID SJUKDOM ELLER DÖDSFALL

Underlätta för anhöriga om du skulle bli sjuk eller gå bort. Svara på 25 viktiga frågor om dig och din ekonomi.

Läs mer »

FRAMTIDSFULLMAKT

Bestäm vem som får se efter dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du på grund av sjukdom inte klarar det själv.

Läs mer »

TESTAMENTE

Bestäm hur ditt arv ska fördelas. Om du har barn från en tidigare relation eller är sambo kan det vara särskilt viktigt att skriva testamente.

Läs mer »

GÅVOBREV

Bestäm om en gåva till barn eller barnbarn ska vara förskott på arv eller inte samt om gåvan ska bli mottagarens enskilda egendom.

Läs mer »