Sambor delar boet men ärver inte varandra.

adult-casual-chef-1418355.jpg

Sambo

Sambor delar allt som köps in till boet för gemensamt bruk. Det kan inkludera både bostaden och det som finns i den oavsett vem som betalat. Om ni hyr bostaden har ofta båda besittningsrätt (kolla med värden). En sambo ärver dock inte och kan därför tvingas flytta vid dödsfall.

Viktigt att tänka på

Rent juridiskt täcker sambolagen allt som rör bostaden och det som finns i den. Men var särskilt uppmärksam på följande:

  • Om ni köper en bostad för att bo där tillsammans blir den gemensam egendom oavsett vem som betalat och vad det står i köpekontraktet. Om man vill undanta delar av bohaget eller bostaden från det gemensamma måste man skriva ett samboavtal.

  • Om den ene sambon har flyttat in till den andre ingår inte själva bostaden och det bohag som fanns sedan tidigare i det gemensamma boet. Under vissa förutsättningar kan sambon dock få besittningsrätt vid separation eller dödsfall (gäller främst om hen har vårdnaden över minderåriga barn).

  • Sparande eller tillgångar som inte tillhör boet (t.ex. bil, båt, husvagn, sommarstuga) är aldrig gemensamma utan tillhör den individ som är registrerad ägare.

  • Vid en separation eller dödsfall delas det gemensamma boet mellan samborna medan var och en behåller sina övriga tillgångar. Det därför en god idé att ha koll på vad som är gemensamt och vad som inte är det om man sambor med delad ekonomi.

  • Om den ene sambon planerar att åsidosätta karriären för att ta ett större ansvar hemma kan man vilja kompensera med sparande för ekonomisk trygghet vid separation eller dödsfall. Pensionssparande kan t.ex. ha den andra sambon som förmånstagare vid dödsfall. Varje sambo äger sitt eget sparande var för sig.

Arv

När en sambo avlider görs en bodelning där det gemensamma boet delas lika. Var och en behåller sin övriga egendom. Om testamente saknas fördelas den avlidnes tillgångar såhär:

  • Den avlidnes arvingar har rätt att få ut arvet direkt. Det gäller även om arvet är upplåst i en bostad eller andra fasta tillgångar.

  • Om den avlidne sambon hade barn eller barnbarn har de rätt att få ut sin laglott som är 50% av vad de annars skulle ha fått, även om man skriver testamente.

  • Den avlidnes barn ärver i första hand. Om barn saknas går arvet till föräldrarna om de lever. Annars ärver syskon eller syskonbarn. Om det saknas går arvet till far- och morföräldrar och därefter till fastrar, farbröder, mostrar och morbröder. Kusiner ärver inte. Om arvingar saknas går arvet till Allmänna Arvsfonden.

  • Om man vill att den efterlevande sambon ska ärva måste man skriva ett testamente som möjliggör detta och/eller upprätta ett sparande eller eller en livförsäkring som möjliggör för sambon att lösa ut den avlidnes arvingar.

  • Det kan vara möjligt för efterlevande sambo att ta ett hypotekslån på bostaden för att lösa ut barnen och bo kvar.

Avtalsmallar för sambor

TESTAMENTE

Bestäm hur ditt arv ska fördelas. Om du har barn från en tidigare relation eller är sambo kan det vara särskilt viktigt att skriva testamente.

Läs mer »

SAMBOAVTAL

Bestäm hur boet ska fördelas om ni skulle flytta isär. En bostad som köpts för att bo i tillsammans är annars gemensam egendom oavsett vem som betalat.

Läs mer »

FRAMTIDSFULLMAKT

Bestäm vem som får se efter dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du på grund av sjukdom inte klarar det själv.

Läs mer »

VIKTIG INFORMATION VID SJUKDOM ELLER DÖDSFALL

Underlätta för anhöriga om du skulle bli sjuk eller gå bort. Svara på 25 viktiga frågor om dig och din ekonomi.

Läs mer »

FÖRVARING AV ORIGINALHandlingar

Vad hjälper ett avtal som ingen känner till eller hittar? Samboavtal och testamenten bör inte förvaras där obehöriga kan komma åt dem. Vi förvarar original på ett säkert sätt.

Läs mer »