Sambor delar boet men ärver inte varandra.

couple-home-house-1288482.png

Flytta ihop

Som sambo är det viktigt att förstå vad som är gemensamt och vad som inte är det så att ni kan planera er ekonomi vid en eventuell separation eller om den ene sambon går bort.

Viktigt att tänka på

  • Det kan vara svårt att bestämma vad som är rättvist att dela i en samborelation. De flesta nya sambos som inte har barn ihop väljer därför att skriva bort sambolagen med ett samboavtal. Det kan sedan göras om efter ett par år eller när man får barn tillsammans.

  • Sambor delar bostad och bohag som köpts in för gemensamt bruk. Om ni vill undanta delar av bohaget eller bostaden från det gemensamma måste ni skriva ett samboavtal. Förvara inte samboavtalet i bostaden.

  • Under vissa förutsättningar kan sambon få besittningsrätt vid en separation (gäller främst om hen har vårdnaden över minderåriga barn).

  • Sambor som vill ärva varandra måste skriva testamente.

Bodelning för sambor

Bodelning innebär att boet delas vid en separation eller vid dödsfall.

  • Sambor delar bostad och bohag som köpts in för gemensamt bruk.

  • Det är skillnad på att flytta in hos någon och att köpa en bostad för gemensamt bruk. I det första fallet tillhör bostaden den som först bodde där (även 30 år och 4 barn senare), i det senare fallet blir bostaden er gemensamma egendom oavsett vem som betalat.

  • Sparande eller tillgångar som inte tillhör boet (t.ex. bil, båt, husvagn, sommarstuga) är aldrig gemensamma utan tillhör den individ som är registrerad ägare.

Arv

När en sambo går bort görs först en bodelning enligt ovan. Om testamente saknas fördelas dödsboets tillgångar såhär:

  • Barn ärver i första hand. Om barn saknas går arvet till föräldrarna om de lever. Annars ärver syskon eller syskonbarn. Om de saknas ärver far- och morföräldrar och därefter fastrar och mostrar. Kusiner ärver inte. Om arvingar saknas går arvet till Allmänna Arvsfonden.

  • Den avlidnes arvingar har rätt att få arvet utbetalt direkt. Det gäller även om arvet är upplåst i en bostad eller andra fasta tillgångar.

  • Barn eller deras barn har alltid rätt att få ut sin laglott, den kan inte testamenteras eller skänkas bort. Laglotten är 50% av vad barnen skulle ha ärvt.

Hämta avtalsmallar

SAMBOAVTAL

Bestäm hur boet ska fördelas om ni skulle flytta isär. En bostad som köpts för att bo i tillsammans är annars gemensam egendom oavsett vem som betalat.

Läs mer »

TESTAMENTE

Bestäm hur ditt arv ska fördelas. Eftersom sambor inte ärver inte varandra kan det vara särskilt viktigt att skriva testamente.

Läs mer »

FÖRVARING AV KOPIOR OCH ORIGINAL

Vad hjälper ett avtal som ingen känner till eller hittar? Tänk om den som hittar testamentet förstör det? Vi förvarar original på ett säkert sätt.

Läs mer »