Gåvobrev

gratis_gåvobrev.jpg

Gåvor till bröstarvingar räknas som förskott på arv. Utan gåvobrev kan otydlighet kring hur en gåva ska hanteras leda till onödiga konflikter mellan dina arvtagare.

 

- “Du fick ju 100.000 av mamma när du separerade.”
- “Nej, det var bara 10.000. Och du fick ju bilen sen den var ju värd 75.000.”
- “Så var det inte alls och jag ville inte ens ha den! Sålde den för 20.000.”

Skriv ned vad du ger bort och hur det ska hanteras i ett gåvobrev för att minska risken för framtida konflikter mellan dina anhöriga.

Så skriver du ett Gåvobrev

  • Välj rätt gåvobrev beroende på om du ger bort ett hus/fastighet (fast egendom) eller något annat (lös egendom). Observera att en bostadsrätt räknas som lös egendom.

  • Välj om gåvan ska bli enskild egendom för mottagaren eller inte. Enskild egendom ingår inte i bodelning mellan makar eller sambor vid skilsmässa eller separation.

  • Välj om gåvan ska vara förskott på arv eller inte. Om gåvan är förskott på arv kommer värdet att räknas av från mottagarens eventuella framtida arv och övriga arvtagare blir därmed kompenserade.


VIKTIGT!

Gåvobrevet ska undertecknas av gåvogivaren och gåvotagaren. Gåvobrev för fastighet ska bevittnas av två samtidigt närvarande och oberoende vittnen. Vittnen får inte vara släkt med gåvogivaren eller gåvotagaren, eller på annat sätt ha intressen i ett framtida arvskifte efter någondera part.

Mottagaren blir generellt inte återbetalningsskyldig om gåvans värde överstiger arvslotten. Men om du har barn har de rätt att ärva sin laglott. Om du i syfte att fördela arv ger bort en så stor del av dina tillgångar att det inskränker på laglotten kan de barn som påverkas kräva kompensation.

Om en fastighet säljs för ett värde som understiger taxeringsvärdet räknas skillnaden mellan priset och taxeringsvärdet som gåva.

Även om du givit bort pengar i mindre belopp under en längre tid räknas det som gåva. I dessa fall är det viktigt för att undvika konflikter att vara extra tydlig och skriva ned hur mycket du givit och om du vill att gåvan ska vara förskott på arv eller inte. Förklara gärna för dina anhöriga hur du resonerar kring gåvor. Det minskar risken för att de blir arga på varandra.


kontakta oss om du vill göra anpassningar, t.ex.

  • Tydliggöra hantering av barns laglott

  • Andra mer komplexa situationer


Läs också:

FÖRVARING AV KOPIOR OCH ORIGINAL

Vad hjälper ett avtal som ingen känner till eller hittar? Tänk om den som hittar testamentet förstör det? Vi förvarar original på ett säkert sätt.

Läs mer »

TESTAMENTE

Bestäm hur ditt arv ska fördelas. Om du har barn från en tidigare relation eller är sambo kan det vara särskilt viktigt att skriva testamente.

Läs mer »

ÄKTENSKAPSFÖRORD

Bestäm om dina tillgångar ska bli gemensam eller enskild egendom. Trygga dina och särkullbarns rättigheter vid skilsmässa eller dödsfall.

Läs mer »

FRAMTIDSFULLMAKT

Bestäm vem som får se efter dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du på grund av sjukdom inte klarar det själv.

Läs mer »

vita_arkivet.jpg

VIKTIG INFORMATION VID SJUKDOM ELLER DÖDSFALL

Underlätta för anhöriga om du skulle bli sjuk eller gå bort. Svara på 25 viktiga frågor om dig och din ekonomi.

Läs mer »