Gifta par delar allt som inte är definierat som enskild egendom.

affection-blur-bridal-1023233.jpg

Giftas

Ska du gifta dig? Grattis! Förhoppningsvis kommer ni att dela ett långt liv ihop. Men det är ändå bra att känna till dina och särkullbarns rättigheter vid skilsmässa eller dödsfall. Det minskar risken för konflikter i en stund som är svår ändå.

Viktigt att tänka på

Rent juridiskt är äktenskapet tänkt att lösa det mesta som en familj behöver. Men var särskilt uppmärksam på följande:

  • Om man vill undanta vissa tillgångar från det gemensamma måste man skriva ett äktenskapsförord som definierar tillgångarna som enskild egendom.

  • Om någon av makarna har barn från en tidigare relation är det viktigt att förstå hur tillgångarna fördelas vid arv. Särkullbarn har rätt att få ut sin del av arvet direkt vid förälderns bortgång.

  • Om någon av makarna är änka eller änkling kanske denne förfogar över tillgångar som kommer att ärvas av en avliden makes arvingar. Den avlidne makens arv räknas inte i pengar utan i andelar av den efterlevande makens tillgångar och därmed dennes del i det nya boet. I dessa fall kan man överväga att skriva äktenskapsförord.

Bodelning för gifta

Bodelning sker vid separation eller dödsfall. Gifta par äger allting tillsammans och vid bodelningen delas tillgångarna lika mellan makarna. Var och en behåller dock sin enskilda egendom. Enskild egendom kan uppstå genom äktenskapsförord, arv eller gåva. För att ett arv ska bli enskild egendom måste det anges i testamentet. För att en gåva ska bli enskild egendom måste det anges i gåvobrevet.

Arv

När en gift person går bort görs först en bodelning enligt ovan. Om en avliden make är änka eller änkling sedan tidigare ska efterarvet betalas ut till den förste makens arvingar.

Under förutsättning att dokument som påverkar arvsordningen saknas fördelas arvet sedan enligt följande:

Gift utan barn

  • Den efterlevande maken förfogar över arvet efter den avlidne maken under resten av sitt liv. Först när den efterlevande maken avlider får den förste makens arvingar ut sitt arv.

  • Att förfoga över arvet innebär att den efterlevande har full rätt att sätta sprätt på det utan att vara ansvarslös. Arvet får dock inte testamenteras eller skänkas bort.

  • Efter den efterlevande makens död görs en bouppteckning som visar vad som återstår av den förste makens arv. Arvet går till föräldrarna om de lever. Annars ärver syskon eller syskonbarn. Om de saknas ärver föräldrarnas syskon. Kusiner ärver inte. Om arvingar saknas går arvet till Allmänna Arvsfonden.

Gift med gemensamma barn

  • Den efterlevande maken förfogar över arvet efter den avlidne maken under resten av sitt liv. Först när den efterlevande maken avlider får barnen ut sitt arv.

  • Att förfoga över arvet innebär att den efterlevande har full rätt att sätta sprätt på arvet utan att vara ansvarslös. Arvet får dock inte testamenteras eller skänkas bort.

  • Om den efterlevande maken har särkullbarn görs en bouppteckning som visar vad som återstår av den förste makens arv. Särkullbarnen får inte del i det arvet utan ärver bara sin egen förälder.

Gift med särkullbarn

  • Särkullbarn har rätt att få ut sitt arv direkt. Det gäller även om arvet är upplåst i en bostad eller andra fasta tillgångar.

  • Om man vill att den efterlevande maken ska kunna sitta kvar i orubbat bo måste man skriva ett testamente som möjliggör detta. Man kan också teckna en livförsäkring eller spara för att lösa ut särkullbarnen. Om en stor del av tillgångarna är låsta i en lågt belånad bostad kan även hypotekslån vara en lösning.

  • Även om man skriver testamente har särkullbarnen rätt att få ut sin laglott som är 50% av vad de annars skulle ha fått.

Hämta avtalsmallar

ÄKTENSKAPSFÖRORD

Bestäm om dina tillgångar ska bli gemensam eller enskild egendom. Trygga dina och särkullbarns rättigheter vid skilsmässa eller dödsfall.

Läs mer »

TESTAMENTE

Bestäm hur ditt arv ska fördelas. Om du har barn från en tidigare relation kan det vara särskilt viktigt att skriva testamente.

Läs mer »

GÅVOBREV

Bestäm om en gåva ska vara förskott på arv eller inte samt om gåvan ska bli mottagarens enskilda egendom.

Läs mer »